Klimatförändringar och globala kriser utmanar vår livsmedelsförsörjning. Med fleråriga odlingssystem som skogsträdgårdar kan vi skapa motståndskraftiga, näringsrika och hållbara livsmedelskällor som ger trygghet både i fredstid och i kristid. Lär dig hur framtidens mat växer i balans med naturen.
FÖRDELAR MED ATT ODLA BEREDSKAPSMAT
Var och en ska klara sig själv en vecka under en kris, och det kan man göra med konserver. Men vad händer om veckorna går, men krisen består?
Under världskrigen byggde flera länder upp beredskapsträdgårdar där det fanns odlingsbar mark. Det gav stadsbor möjlighet till matförsörjning och trygghet. Nu behöver vi dessutom förbereda oss för en kommande klimatkris. Fleråriga växter är bättre rustade för svåra tider och skogsträdgårdar erbjuder skydd för extremväder även för annueller. Att odla sin mat skapar inte bara trygghet i kristider utan ger god, nyttig, ekologisk, näringsrik och klimatsmart mat även i fredstid.
SKOGSTRÄDGÅRD, MATSKOG ELLER AGROFORESTRY
Skogsträdgårdar går under många namn men oavsett om man säger skogsträdgård, matskog eller agroforestrysystem så menar man odling av fleråriga växter i en miljö som efterliknar ett skogsbryn med olika nivå på växtskikten. När en matskog väl är etablerad så är skötseln av dem mycket mindre tidskrävande per kg producerad mat än traditionella odlingar.
Maten man får från en skogsträdgård är varierad. Den ger förstås frukt och bär från träd och buskar, men också sallads- och “spenat”-växter, olika löksorter, svamp, ätliga skott, medicinal- och teväxter och inte minst de värdefulla nötterna. Av hassel och valnöt får man fett och protein och av äkta kastanj får man kolhydratrika nötter som kan ersätta mjölen från de energikrävande åkrarna.
EKOSYSTEMTJÄNSTER
Skogsträdgården ger alltså ett stort utbud av näringsrik och lättodlad mat, men också en mängd ekosystemtjänster. Här myllrar det av mångfald eftersom denna typ av odling erbjuder mat och boplats för många arter. Det medför till exempel att angrepp från skadegörare som bladlöss blir begränsade då det finns så många naturliga fiender i vår trädgård. En uppvuxen matskog gödslar dessutom sig själv, genom lövfällning och spillning.
Agroforestrysystem med sin variation av rötter och sin växttäckta yta har en mycket god förmåga att absorbera vatten vid skyfall och skyddar jorden mot erosion.
Hit söker man sig också gärna för skugga och svalka under heta dagar och här är en fantastisk rekreations- och kontemplationsplats. Därtill ger skogsträdgårdar minus på CO2 -kontot, eftersom vi binder mer kol i de perenna systemen än vad vi släpper ut.
VIKTEN AV NÄRODLAT
Den närodlade perenna maten är anpassad till våra förhållanden och klarar sig bra utan pesticider och konstgödsel, medel som dessutom importeras och bryts i gruvor i andra delar av världen, och som vi kan ha svårt att köpa under en internationell kris. I det cirkulära systemet finns all näring vi behöver. Den ska bara roteras.
Att odla sin egen mat är en investering i både framtiden och nuet. Skogsträdgårdar och fleråriga odlingssystem ger oss näringsrik mat, stärker vår beredskap och gör våra samhällen mer motståndskraftiga mot klimatförändringar.
Vill du veta mer om hur du kan skapa din egen ätbara trygghet?
Hör av dig – vi hjälper dig att komma igång!
📧
📞 0702 32 71 69

